Reklama
 
Blog | Eliška Kaplicky Fuchsová

Volá mi Sára

Dnes mi kolem oběda volala moje dvanáctiletá neteř Sára, že má hodinovou pauzu ve škole, jestli třeba nerozdávám na Andělu koblihy, že by se stavila. Zrovna jsem nerozdávala, tak jsem přemýšlela, co jí doporučit.

Víte, moc ráda bych, abychom v Praze měli místa pro studenty, důchodce, matky s dětmi, podnikatele i turisty – bezpečná místa, kde se potkají, inspirují, stráví nějaký čas. Nová, příjemná místa pro setkání, zastavení se, “small-talk” a inspiraci Pražanů i návštěvníků nejen centra. Přístupná všem. Bezbariérová.

Praha má k dispozici spoustu úžasných prostorů, jenom je neumí využívat – a hlavně se o ně opravdu neumí starat. A rozdělování peněz z městských fondů není vůbec transparentní. Měli bychom vůbec nastavit měřitelné parametry při vynakládání dotací z magistrátu a jejich zpětnou kontrolu. Jenom tak zajistíme jejich efektivitu.

Ráda bych pomohla naplnit prázdná místa jako jsou bývalá Šlechtova restaurace ve Stromovce, Werichova vila na Kampě, zrcadlové bludiště s rozhlednou na Petříně nebo Clam-Gallasův palác na Starém městě. Tato místa nemají svůj účel, naplnění a obsah nebo ho mají, ale jejich provoz je neadekvátní tomu úžasnému místu. Jejich kvalitní dramaturgie by měla zahrnovat třeba i světové umění, které je tak důležité exponovat právě v srdci Evropy nejen pro náš vývoj, ale i pro naše sebevědomí.

Reklama

Psala bych dál, ale musím do moc fajn podniku Cukr káva limonada na schůzku s novináři. Naštěstí neprší a tak pojedu tramvají, protože v Praze je stejně jako každý začátek školního roku dopravní krize a autem bychom se prodírali od nás z Hanspaulky přes hodinu. Doprava ve městě sice není moje téma, ale protože mě štve stejně jako vás, tak si z toho svoje “kulturní“ téma udělám, protože parkování ve městě je jedna z priorit, pro které musíme najít řešení.

Sára nakonec šla zevlovat na Nový Smíchov a koupila si bubble tea. Žádnou kulturu nepotkala a peníze utratila.